Floating FB popout byInfofru

For more plugins visitReviewresults

Osećate se kao da ste zagrizli limun? Vreme je za tajm-aut, najbolje što svaki preduzetnik može učititi za sebe

Kako su šećerna vuna, kokice, egzotične ptice i aligator Muja povezani sa vođenjem malog biznisa? Za većinu preduzetnika i poslovnih ljudi kod nas – zapravo nikako.

I u tom grmu leži zec.

Uzeti kratak predah ili pozvati tajm-aut na par sati zapravo je nešto što bi svaki vlasnik malog biznisa trebalo da uradi za sebe, naravno, ukoliko želi da izbegne “spontano sagorevanje”, sačuva nerve i ostane u poslu.

 

Sviraj, sviraj pa za pojas zadeni

 

Rad pod konstantnim pritiskom ne samo da će dovesti do toga da posao počne da trpi zbog loših odluka, već će ostaviti, ponekad i velike, posledice po Vaše zdravlje.

Istina je da je vlasnicima malog biznisa, kao i njihovim zaposlenima, odmor preko potreban. Povremeno udaljavanje od poslovnih obaveza, makar i samo na kratko, učiniće da lakše podnesete sve one sate i sate prekovremenog rada, stresete sa sebe stres koji Vam nameću sve obaveze i opustite se od odgovornosti koje imate.

Upravo zato su aktivnosti koje nisu vezane za Vaš posao od suštinskog značaja za njegovo napredovanje.

 

Ali kako će stvari funkcionisati bez mene?

 

Ovo pitanje Vam je sigurno odmah bljesnulo pred očima. Ko će se pobrinuti da zaposleni na svoja radna mesto dođu na vreme? Ko će se pobrinuti za sve nepredviđene stvari? Šta ako se nešto pokvari? Ko će razgovarati sa klijentima?...

Ako imate tendeciju da sve kontrolišete, proveravate svakog radnika, kako je urađena svaka stvar… zasigurno Vam neće biti problem da pronađete razlog zbog kog sebi nećete dozvoliti pauzu. Ali...

Znajte da to što nećete napraviti pauzu, zasigurno neće biti od pomoći ni za unapređenje Vaše firme, niti Vaših odnosa sa zaposlenima, porodicom i prijateljima. Zdravlje da ne spominjemo.

Situacija je zapravo obrnuta. Porodica i prijatelji će se buniti što nemate vremena za njih, Vaši zaposleni će se osećati kao u zatvoru budući da su pod Vašom stalnom kontrolom, a umor će Vas, pre ili kasnije, sustići. A tada se prave greške.

Nekad male, a često velike.

 

Malo odmora donosi velike dobiti

 

Ukoliko ove godine, a možda ni prošle, niste otputovali negde na odmor (bez računara, tableta i mobilnog telefona, proveravanja i odgovaranja na mailove, pregledanje Excel tabela, Skype razgovora…), ili niste čak ni ostali u krevetu 2-3 dana samo odmarajući glavu, imamo lošu vest za Vas. Najverovatnije ste pred pucanjem (kao kokica u mikrotalasnoj).

Zato pod hitno napravite tajm-aut, pokupite porodicu i prijatelje i sprovedite u delo:

  • odlazak do zoološkog vrta
  • kupanje na bazenu
  • roštiljanje na nekom izletišu
  • otiđite na sat – dva u šetnju po prirodi
  • makar se pokupite i svratite do bioskopa 2 puta nedeljno.

 

P.S. Ručak/večera sa poslovnim partnerima, ili odlazak na piće sa njima se ne računaju.

Nema varanja.

Uradite nešto za sebe, Vaš posao će Vam biti zahvalan.

evident.rs