Floating FB popout byInfofru

For more plugins visitReviewresults

Muzika na radnom mestu – dajte ritam svom poslu

Muzika je ono što nas budi, razmrdava i pokreće. Gotovo da nema aktivnosti koja “ne padne lakše” i bude zanimljivija ako se samo začini sa malo dobrih tonova.

A da li je tako i u poslovnom okruženju, da li je muzika na radnom mestu poželjna ili ne? Kako utiče na poslovanje i produktivnost radnika? Koje su prednosti i mane muzike na poslu?

Pa da vidimo.

 

Kakva muzika nije poželjna na radnom mestu?

 

Određene vrste poslova ne slažu se najbolje sa muzikom. Tako poznate i popularne pesme sa tekstom, ukoliko su nam poznate ili ih volimo, mogu otežavati prijem informacija i njihovo pamćenje. Takođe, ukoliko na poslu slušamo muziku koja nam ne prija, možemo postati ometeni i razdražljivi.

Ovo je razlog zbog kog se kod poslova koji uključuju razgovor telefonom, direktnu korespodenciju sa klijentima ili partnerima u realnom vremenu, preporučuje puštanje instrumentalne muzike po izboru.

Što se tiče mana koje muzika na radnom mestu može proizvesti, to je to.

S druge strane brojne su…

 

Prednosti koje donosi muzika na radnom mestu

 

Studije koje su sprovođene tokom poslednjih pet decenija pokazale su i dokazale brojne benefite koje donosi muzika na radnom mestu.

  • Smanjenje stresa i anksioznosti kod radnika
  • Povećane motivacije, pamćenja i ostalih moždanih aktivnosti
  • Jačanje imunog sistema zaposlenih
  • Blagotvorno dejstvo kod različitih bolova
  • Popravljanje raspoloženja
  • Održavanje nivoa energije.

Jasno, sva ova pozitivna dejstva direktno utiču na povećanje produktivnosti radnika, efikasnije i bolje obavljanje posla. Takođe, statistika pokazuje i da ambijentalna muzika poput žubora vode ili zvuka talasa, povećavaju preciznost unošenja podataka za 92 procenta.

Ovo je jedan od razloga zbog kog hirurzi, naročto tokom dugih operacija, slušaju muziku i koriste je za smanjivanje stresa.

Inače, istraživanja su utvrdila i da muzika ujedno povoljno utiče na saradnju ljudi i međusobnu toleranciju.

 

Kako da muzika ima maksimalno pozitivne efekte na radnom mestu?

 

Kao što se i može zaključiti iz do sada navedenog, muzika na radnom mestu je pravo osveženje. Ipak, kako bi se postigao njen maksimalan učinak, potrebno je obratiti pažnju na nekoliko stvari:

  • Utvrdite koja vrsta muzike je najbolja za Vaše specifične potrebe. Ovde je od značaja koja vrsta muzike ima koncenzus svih zaposlenih – ambijentalna, klasična, pop, rok…
  • Koliko glasna treba da bude, a da ne ometa nikoga na radnom mestu.
  • Menjajte žanrove kako bi ste izašli u susret svima.
  • Dozvolite zaposlenima da slušaju preko slušalica muziku koju god žele.
  • Ograničite gde će se muzika čuti. Kupatilo, kuhinja, hodnici svakako su pogodna mesta, ali u nekim kancelarijama tišina može biti preduslov za dobro obavljanje posla.

Ako do sada već niste, pustite muziku u kancelariji i dozvolite joj da da ritam Vašim zaposlenima i poboljša poslovanje. Muzika na radnom mestu je tu da rutinske poslove učini zanimljivijim i zabavnijim, a Vašim zaposlenima olakša vreme provedeno na poslu.

Naravno, ukoliko primetite da pozitivni efekti izostaju, uvek je možete isključiti, ali verovatnoća da do toga dođe praktično je zanemarljiva.

 

evident.rs