Floating FB popout byInfofru

For more plugins visitReviewresults

Pokloni i bonusi za zaposlene - brzo i lako do srećnih radnika

Srećni i motivisani radnici su najbolji garant uspešnog poslovanja. Pokloni i bonusi za zaposlene povećavaju njihovu efikasnost na poslu, podižu moral i želju za radom, istovremeno čineći da Vaši radnici više vole svoj posao i ne žele da odu od Vas.

To zasigurno već znate. Ono što Vam, možda, nije poznato jeste to da put do srca zaposlenih ne zahteva ogromne napore niti čvrstu ruku koja budno motri na svaki njihov potez. Sve što Vam je potrebno jesu različiti pokloni i bonusi za zaposlene koji čine onu razliku između rečenica “Obožavam svoj posao” i “Moj posao je robija”.

 

Zašto poslodavci izbegavaju poklone i bonuse za zaposlene?

 

Praksa u našoj zemlji je takva da, izuzev poklona za 8. mart i rođendan, retko koja firma svoje stalno zaposlene nagrađuje neplaniranim ili neočekivanim bonusima i poklonima. Ako govorimo o ljudima koji su spoljni saradnici, radne na određeno ili po ugovoru, ovakvih znakova pažnje “nema ni od korova”.

Zašto?

Razloga za ovakav manir, naravno, može biti mnogo, izgovora, svakako, još više. Međutim, među najčešćima jesu troškovi i težnja za njihovim smanjivanjem do maksimuma.

Mnogi mali i biznisi srednje veličine posmatraju poklone i bonuse za zaposlene kao skup poduhvat. Razlog za to uglavnom leži u pogrešnom posmatranju ovih benefita za zaposlene. Naime, mnogi vlasnici firmi ovde ubrajaju isključivo plaćene odmore, stalna povećanja plate, davanje službenog automobila… i slične stvari koje zaista zahtevaju pozamašna sredstva.

Ima i onih koji stvari, iako pogrešno, posmatraju malo šire te u poklone i bonuse za zaposlene svrstavaju plaćanje teretane za svoje radnike, davanje udela u firmi…

Zajedničko za sve zapravo je potpuno zanemarivanje opcija koje nemaju ili traže veoma male troškove, a zauzvrat donose puno.

 

Pokloni i bonusi za zaposlene koje možete primeniti već danas

 

Zapravo postoji široka lepeza opcija koje možete ponuditi svojim zaposlenima kao poklon ili bonus, a da to ne predstavlja veliki udarac za budžet Vaše firme. Ovo su neke od mogućnosti koje vredi razmotriti i primeniti, zašto ne, već danas:

 

Fleksibilno radno vreme

 

Ono što je važno jeste da posao bude obavljen kvalitetno i na vreme. Da li će posao biti urađen u periodu od 9 do 17 časova, obično nije od presudnog značaja. Vaši zaposleni, uostalom kao i Vi, imaju brojne obaveze i van posla. Zašto im onda ne omogućiti da rade onda kada su za to najspremniji, umesto nametati im striktno radno vreme?

Naravno, ukoliko vrsta delatnosti kojom se bavite to dozvoljava, pružite svojim zaposlenima mogućnost da nekim danima rade duže, a drugim kraće. Neka se sami uklope i isplaniraju kako će rasporediti broj radnih sati koje je potrebno da ispune.

 

Rad od kuće

 

Ne zahteva svaki posao stalno prisustvo na radnom mestu i sedenje za stolom bez pomeranja.

Mogućnost da rade od kuće, iz kafića, u parku kada je lepo vreme… s jedne strane pružiće slobodu Vašim zaposlenima, dok će s druge smanjiti Vaše troškove (struja, telefon, mogućnost iznajmljivanja manjeg prostora…)

 

Velnes programi

 

Pokloni i bonusi za zaposlene u vidu velnes programa postaju izuzetno popularni u svetu. Ovakva praksa daje odlične rezultate jer:

  • podržava zaposlene u odabiru zdravijeg načina života
  • smanjuje broj dana provedenih na bolovanju
  • povećava produktivnost radnika
  • čini da se zaposleni osećaju bolje i srećnije.

 

Usavršavanje zaposlenih

 

Podržavanje i pomaganje radnika u njihovom usavršavanju i sticanju novih znanja može zahtevati novčana ulaganja, ali Vam se ona vraćaju sa kamatom. Ovakvim manirom dobijate zaposlenog koji je sposoban da obavlja više različitih poslova i smanjite troškove angažovanja novih zaposlenih.

Povećavate osećaj sigurnosti kod svojih zaposlenih (svako će razmišljati da, ako ulažete u njega smanjujete mogućnost da postane višak radne snage) i povećavate zadovoljstvo zaposlenog (istraživanja pokazuju da su programi usavršavanja naročito važni radnicima koji imaju između 18 i 34 godine).

 

Mali znaci pažnje

 

Osigurajte da u kancelariji uvek ima svežeg voća, kafe, sokova, grickalica…

Ovo su sitnice koje će učiniti da zaposleni budu opušteniji, ne moraju da napuštaju kancelariju i imaju osećaj da brinete o njima.

 

evident.rs