Floating FB popout byInfofru

For more plugins visitReviewresults

Šta uraditi sa novcem na računu firme?

Posao Vam dobro ide i konto u banci se fino popunio. Sada se postavlja pitanje šta uraditi sa novcem na računu firme. Naravno, novac koji stoji jeste novac koji gubi svoju vrednost, a jedini lek jeste ulaganje.

Jedino pitanje jeste gde i kako najbolje investirati novac. A ovo su neke od mogućnosti.

 

Zaposlite nove radnike

 

Ako Vam se prodaja povećava i želite da svoje poslovanje podignete na viši nivo, neophodna Vam je pomoć u ljudstvu.

Ovde na raspolaganju imate dva izbora:

  1. zaposlite freelancere ili ljude na određeno vreme
  2. primite nove radnike kao stalan deo svog tima.

Naravno, obe opcije imaju svoje za i protiv. S jedne strane, stalno zaposleni Vas košta više zbog svih doprinosa i poreza, ali Vašoj firmi donosi stvari koje freelanceri nikako ne mogu – lojalnost, postojanost, dugoročnu požrtvovanost… Čak, u određenim slučajevima i određene poreske olakšice.

 

U slučaju da Vam novi radnici nisu potrebni, sredstva nikada nije pogrešno uložiti u postojeće radnike i to kroz:

  • davanje povišica
  • isplatu bonusa
  • povećanje broja slobodnih dana
  • dodatne treninge, usavršavanja i obrazovanje zaposlenih

Najlepše od svega je što, ne samo da će Vaši zaposleni biti srećniji, bolje raditi i zaista se osećati kao da im je posao druga kuća, već će se Vaša investicija zasigurno vratiti sa kamatom.

 

Nabavite novu opremu

 

Sva tehnika, računari, štampači, fotokopir mašine, električni alati i sav ostali potrošni materijal je upravo to – potrošni materijal. Dok sve radi često ni ne obraćamo pažnju na to da su ove stvarčice od esencijalnog značaja za poslovanje i stvaranje kapitala. To osetimo tek onda kada dođe do kvara.

Uštedite sebi vreme i živce. Razmislite o kupovini nove opreme koja će ubrzati Vaš proces rada, olakšati zaposlenima posao i, posledično, zaraditi Vam još novca.

Razmislite i o mogućnosti korišćenja različitih usluga i softverskih rešenja koje su usmerene ka Vašim klijentima i njihovom zadovoljstvu poput automatizovanog SMS podsetnika. U pitanju je softver koji će učiniti da kašnjenje i zaboravljanje važnih sastanaka, događaja ili zadataka jednostavno zaboravite.

 

Mislite i na crne dane

 

Kao i svaki vlasnik malog biznisa potrebno je da na vreme razmišljate o svim potrebama svoje firme, ali i o sebi i vremenu kada ćete otići u penziju. Otvaranje posebnog računa za oročenu štednju ili zasebnog fonda nikada nije uzaludna investicija.

Budućnost nije moguće predvideti, pa delanje prema geslu “bolje sprečiti nego lečiti” može biti nešto što, jednoga dana, može imati presudnu ulogu za Vaš uspeh. Sredstva koja izdvojite “na stranu” u pravom trenutku možete iskoristiti za podizanje svoje firme na viši nivo, proširenje delatnosti ili proizvodnih kapaciteta. Ili, zašto da ne, pokretanje novog posla.

Na drugoj strani, nikada nije prerano razmišljati o planovima za penziju. Osigurajte da ti dani budu vreme kada ćete moći da ispunite sve svoje želje koje su danas na čekanju zbog poslovnih obaveza.

Tržište je u stalnim usponima i padovima. Iz tog razloga osloniti se na to da će biznis kojim se sada bavite sam po sebi biti dovoljan za osiguravanje dobre penzije, predstavlja rizik. Jednostavno, “niko ne zna šta nosi jutro, a šta nosi dan”.

Naravno, lepeza mogućnosti za trošenje novca sa računa firme je velika. Možda već imate neke ideje. Ipak, budite obazrivi i, kao odgovorni vlasnici preduzeća, dobro promislite gde je i na koji način najbolje investirati novac firme.

 

evident.rs