Floating FB popout byInfofru

For more plugins visitReviewresults

Kako izabrati pravog čoveka za posao?

Koliko god bili sjajni u svom poslu, puni ideja, vredni i angažovani, znate da sami ne možete sve. Da bi ste proširili svoj biznis i nastavili da nižete uspehe, sve što Vam je potrebno jesu kvalitetni zaposleni koji će Vaše zamisli sprovesti u delo.

E, tu se javlja problem, kako izabrati pravog čoveka za posao?

U današnjoj konstelaciji stvari na tržištu, pronalaženje najboljih zaposlenih postalo je imperativ. Pritom, nemate vremena ni novca za gubljenje, a ne želite da se izlažete riziku lošeg odabira.

Zato, da vidimo, na šta je potrebno obratiti pažnju kada zapošljavate radnike i koje veštine, osobine i očekivanja Vaš novi zaposleni mora posedovati.

 

Kompetentnost

 

Ovo je prva stvar na koju želite da obratite pažnju. Postavite pitanje da li kandidat poseduje potrebna znanja i veštine, ima li iskustva i kakvog i da li je u stanju da njima odgovori na zadatke koje ćete staviti pred njega.

Nije sve u CV-u, niti u propratnom pismu. U obzir valja uzeti sve veštine koje kandidat poseduje, bez obzira da li su povezane sa radnim mestom na koje konkuriše ili ne.

Nikada ne znate da li će se javiti potreba za njima, a uvek je dobro imati čoveka koji može da radi više različitih stvari.

 

Potencijal

 

Proniknite u to da li je osoba koju nameravate da zaposlite sposobna i ima želje da preuzme zadatke koji traže viši stepen odgovorosti i posvećenosti.

Ovakve osobe, naravno uz adekvatan tretman na radnom mestu, predstavljaju najveću vrednost jedne firme, bez obzira na njenu veličinu i delatnost kojom se bavi.

 

Druželjubivost i socijalne veštine

 

Tokom razgovora sa kandidatom ili kandidatkinjom utvrdite da li se radi o osobi koja se lako može uklopiti u već postojeći tim. Ukoliko je odgovor ne, znajte da Vas u budućnosti mogu očekivati novi problemi koji mogu veoma negativno uticati na poslovanje.

Kako bi ste ovu dilemu razrešili, pozovite više zaposlenih da učestvuju u razgovoru, čak i neformalnom, sa novim potencijalnim radnikom ili radnicom. Njihovo mišljenje u ovoj stvari je od velike važnosti i potrebno je uzeti ga u obzir.

 

Posvećenost

 

Da li kandidat Vašu firmu posmatra kao odskočnu dasku za neki drugi posao ili zapravo želi da se dugoročno investira i zaista postane deo tima i osoba od poverenja.

O ovome Vam puno može reći lista prethodnih poslova na kojima je osoba radila. Ukoliko vidite da je lista poduža, a zadržavanje na svakom poslu ne prelazi godinu dana, vreme je za uzbunu.

Naravno, ne sudite na prečac. Moguće je da se osoba često selila, imala porodičnih problema ili je nešto sasvim treće bilo po sredi. Zato pitajte i ne žurite sa zaključcima.

 

Kultura

 

Svaka firma neguje i podstiče određenu kulturu ponašanja na poslu i međusobne komunikacije između zaposlenih. Ta kultura izvire iz vrednosti, očekivanja, procedura koje kreću od upravljačkog kadra ka nižim strukturama u preduzeću i tako oslikavaju lice same firme i predstavljaju njen imidž u javnosti.

Zaposleni koji se ne uklapaju u ovu celinu i ne žele da se prilagode, predstavljaju trn u prstu i potencijalni problem.

 

Plata

 

Ne očekujte da će prava osoba za Vaš posao biti spremna da radi za minimalac i da Vam uz to pruža sate neplaćenog prekovremenog rada i potpunu lojalnost. Ako je osoba spremna da Vam pruži ono što želite i što Vam je potrebno za dalji napredak, budite i Vi spremni da isto to učinite za nju.

U suprotnom, imaćete zaposlenog koji će se osećati loše, iskorišćeno i necenjeno, pružati daleko manje od svog maksimuma i na kraju dati otkaz.

 

Tokom razgovora za posao, kandidati često preteruju i prezentuju filtriranu predstavu o sebi. Kako biste dobili najrealniju sliku obavezno razgovarajte sa prethodnim poslodavcima.

Naravno, ovde je takođe moguće dobiti pogrešnu sliku. Možda je došlo do neslaganja koje je dovelo do prekida radnog odnosa ili je postojao sukob na ličnom nivou... Zato kandidata zamolite da predloži prethodne poslodavce koje možete kontaktirati, a zatim uporedite sve informacije i dobro izvagajte.

Ipak, Vaša firma je u pitanju.

 

evident.rs